TÜBİTAK Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmasında Bir Projemiz Finalde Yarışacak

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) tarafından 2023 yılında 11.si düzenlenen 2242 kodlu Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları’na Erzurum Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nden sunulan 1 projemiz finale kalma başarısı gösterdi.

Dünyanın en büyük Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST kapsamında düzenlenen yarışmaya 2023 yılında 9 alanda toplam 511 proje başvurusu gerçekleşti. Alanında uzman jüri üyeleri tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda dokuz alanda toplam 115 proje final yarışmasına katılmaya hak kazandı.

115 proje arasına girme başarısını gösteren projemiz Makine Mühendisliği Bölümü 4. sınıf öğrencimiz Lütfi Bakır tarafından Prof. Dr. İrfan Kaymaz danışmanlığında hazırlandı. Projede genel olarak metal malzemeler ile sağlanan implant uygulamalarına alternatif olarak PEEK (Poli Eter Eter Keton) ile hastaya özel implant tasarımları, analiz ve üretimlerinin gerçekleştirilmesi tasarlanmıştır.  Bu kapsamda hasta tomografi verilerinden 3 boyutlu kortikal kemik modeli elde edilerek, orbital bölge üzerinde sanal defekt oluşturulmuştur. Defekt bölgesi için maksillofasiyal implant tasarımı gerçekleştirilerek PEEK malzeme ile üretimi planlanmıştır.

Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları Final Yarışması Değerlendirmeleri 20-22 Mart 2023 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecektir. Final aşaması proje değerlendirmeleri sonucu dereceye giren (birinci, ikinci ve üçüncü) projelere ise ödülleri TEKNOFEST 2023 etkinliği kapsamında verilecektir.

Final yarışmasına katılacak olan Makine Mühendisliği Bölümü proje ekibini tebrik eden Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak, yarışmada başarılar diledi.