Depremi Unutmayalım Semineri ETÜ Paydaşlığında Düzenlendi

Deprem farkındalığı oluşturmak amacıyla Erzurum Valiliği, Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) ve Atatürk Üniversitesi iş birliğiyle “Depremi Unutmayalım” semineri gerçekleştirildi.

İbrahim Erkal Dadaş ve Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen programa Erzurum Valisi Okay Memiş, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ile şehrin idari, askeri erkânının yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılışında konuşan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, doğal felaketlerin tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’nin de bir gerçeği olduğunu belirterek: “Ülkemiz açısından baktığımızda yaşanan doğal felaketler sonrasında yapılan müdahaleler noktasında AFAD ve diğer teşkilatlarımız gerek olay yerine intikal etmede gerekse de afetzedelere yardım götürmede çok hızlı reaksiyon gösteriyor. Ancak deprem öncesinde alınacak tedbirlerle can kayıplarının önüne geçebilmek mümkün. Bu noktada üniversitelerimize düşen vazifeler var. Biz de bu bilinçle Mühendislik ve Mimarlık Fakültemizde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda İnşaat Mühendisliği Bölümünde TÜBİTAK destekli geniş kapsamlı bir proje yürütüyoruz. İnşallah önümüzdeki süreçte projenin çıktılarını inşaat sektörüyle de paylaşacağız. Bu duygu ve düşüncelerle böylesi önemli bir seminerin düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

Doğal afetlerin 2021 yılında Türkiye’de çok sık meydana geldiğini ifade eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen: “Her şeyden önce yapı envanterimizin uygun olmadığını ve yaklaşık 40 yıllık yapıların ömrünü tamamladığını görüyoruz. Yapılan araştırmalar sonucu Erzurum da dahil olmak üzere ülkemizdeki birçok ilimizin birinci deprem kuşağında olduğu belirlendi. Bunun için süratle binalarımızda yapı envanterimizde dönüşüm yapmamız gerekiyor” diye konuştu. Yapı ürünlerinin pahalı olduğunun altını çizen Başkan Sekmen: “Üniversitelerimiz araştırmalarını yaparken betonunun kalitesini artırmak için çalışırken aynı zamanda maliyetlerin nasıl düşürüleceğinin de üzerinde araştırmalar yapmaları büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

Doğal afet durumunda yöneticilerin her zamankinden daha sabırlı ve sakin olması gerektiğini vurgulan Erzurum Valisi Okay Memiş: “Deprem sırasında özellikle bütün yöneticilerin çok sabırlı olması gerekiyor. Çünkü vatandaş panik halinde oluyor. İşte liderlik ve yöneticilik orada devreye giriyor. Kriz anında sabırlı olacaksınız, vatandaşa daha sakin davranacaksınız. Hele ki deprem ve doğal afet anında adeta bir derviş sabrı göstereceksiniz” şeklinde konuştu.

Program, ETÜ ve Atatürk Üniversitesinden akademisyenlerin sunumlarıyla sona erdi.

Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü 1.03.2022