Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

Felsefe Bölümü

Program Tanımı

Eğitim süreci

Başta insanın kendisi olmak üzere toplumu, dünyayı, yaşamı ve varlığı anlamanın ve anlamlandırmanın temel yollarından biri de felsefedir. Felsefe, bir düşünme, bir eyleme etkinliğidir. Felsefe olmuş bitmiş bir şey de değildir, bir süreçtir. İnsan bu süreçte adım adım hakikatle yüzleşmeye çalışır. Felsefe, uçsuz bucaksız bir okyanusta kaybolan bir hazineyi arayan bir gizem avcısı gibi insanın bizzat kendisinin, yaşamın ve varlığın gizine nüfuz etmesini, onunla yüzleşmesini sağlar. Felsefe, bilgelik sevgisidir. Bilgiye olan susuzluğun giderilebileceği umudunu taşıyan bir dipsiz kuyu, insanın hakikat arayışıdır. Aynı zamanda felsefe dünya, yaşam ve varlık üzerine sorgulamadır. Felsefe programının amacı; felsefi düşünceyi, iyiyi, doğruyu, güzeli ve insanın dünyadaki yeri ve anlamını kavramış, felsefi, bilimsel, sanatsal ve teknik bilgi üretebilen, gündelik yaşama ilişkin sorunlara çözümler getirebilen, sahasında nitelikli araştırmalar yapabilen, felsefi ve düşünsel alanda ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilen, lisansüstü öğrenime hazır, yaşam boyu öğrenme ve öğretmeyi ilke edinmiş, kültürel mirasları koruyan, rekabetçi ve çevreye duyarlı araştırmacılar yetiştirmektir.

Amaçlarımız

Felsefe programının amaçları; felsefi düşünceyi, iyiyi, doğruyu, güzeli ve insanın dünyadaki yeri ve anlamını kavramış, felsefi, bilimsel, sanatsal ve teknik bilgi üretebilen, gündelik yaşama ilişkin sorunlara çözümler getirebilen, sahasında nitelikli araştırmalar yapabilen, felsefi ve düşünsel alanda ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilen, lisansüstü öğrenime hazır, yaşam boyu öğrenme ve öğretmeyi ilke edinmiş, kültürel mirasları koruyan, rekabetçi ve çevreye duyarlı araştırmacılar yetiştirmektir.

Hedeflerimiz

1. Bugün olduğu gibi bundan sonra da çağdaş, akılcı, ileri görüşlü, üretken ve modern dünyanın araç ve gereçleriyle kaynaklarını kullanım becerisini öğrenmiş ve pekiştirmiş nitelikli felsefeciler/araştırmacılar yetiştirmek.

2. Çağdaş dünya normlarında araştırmalarda ve incelemelerde bulunarak, bunların sonuçlarını bireylerin, kurumların ve toplumun hizmetine sunmak.

3. Hem kendi bünyemizde hem de yurt içindeki veya yurt dışındaki üniversitelerle farklı konularda işbirliği yaparak, fikri ve sosyal projeler üretmek.

4. Öğrencilerin çeşitli bilimsel, sosyal ve sportif etkinliklerde yalnızca seyirci olarak değil, katılımcı olarak da yer almalarını sağlayıcı çalışmalar yapmak.

5. Bölüm öğretim elemanı açığının giderilmesi ve var olanların niteliğinin artırılması yolunda gerekli çalışmaları başlatmak.

6. Bölümü, öğretim elemanları ve öğrencileriyle birlikte dinamik bir düşünce merkezi haline getirmek.

Sosyal ve Kültürel Aktiviteler

Felsefe Bölümümüz her eğitim-öğretim dönemi içerisinde gerek farklı üniversite ve kurumlardan alanında uzman kişileri davet ederek, gerekse üniversitemizin öz kaynakları aracığıyla farklı konularda konferans, seminer ve panel faaliyetleri düzenlemektedir. Bunun yanında öğrencilerimiz üniversitemizin düzenlemiş olduğu farklı sosyal, kültürel ve sportif etkinliklerden de faydalanabilmektedirler. Ayrıca Erzurum’un bir kış sporları merkezi olmasından dolayı kış sporlarıyla ilgili farklı branşlarda sosyal ve sportif faaliyetlerde bulunma olanakları da vardır.

İş Olanakları

Programımızdan mezun olan öğrencilere “Felsefe Lisans Diploması”, unvan olarak ise “Felsefeci” unvanı verilmektedir.

Felsefe kişiye kendi ilgi ve yönelimleri ışığında geniş bir hareket alanı sunduğundan felsefe bölümü mezunlarının geniş bir çalışma alanı vardır. Başta Milli Eğitim Bakanlığı ve Kültür Bakanlığı olmak üzere bakanlıkların eğitim ve kültür ile ilgili birimlerinde, TRT ve diğer yayım ve kamu kuruluşları ile özel kuruluşların eğitim, kültür, insan ilişkileri, planlama, değerlendirme ve reklamcılıkla ilgili birimlerinde değişik kadro unvanları ile çalışma olanağı bulabilmektedirler. “Öğretmenlik Formasyonu” aldıkları takdirde başta Milli Eğitim bakanlığı olmak üzere özel okullarda Felsefe Öğretmeni, Felsefe Grubu Öğretmeni veya Öğretmen Liselerinde Meslek Dersleri Öğretmeni olarak atanabilmektedirler. Basın-yayın organlarında ise başta editörlük olmak üzere farklı birimlerde iş bulabilmektedirler. Ayrıca özel kurum ve kuruluşlarda danışman olarak da çalışabilme olanakları vardır. Bunların yanında üniversitelerin Edebiyat, Fen-Edebiyat, İktisadi ve İdari Bilimler, Hukuk, İletişim ve Güzel Sanatlar gibi birçok fakültesinde felsefenin farklı disiplinleri üzerinde veya disiplinler arası alanlarda akademisyen olarak çalışabilme olanakları da bulunmaktadır.

ETÜ Asistan Snow