TÜBİTAK - Springer Nature Açık Erişim Anlaşması

TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL Projesi kapsamında, Springer Nature yayınevine ait 2.300’den fazla elektronik dergiye erişim sağlanmaktadır. Bir erişim (Read) anlaşması olan mevcut 2022-2024 Springer Nature anlaşması, 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür.

Ulusal düzeydeki Springer Nature “açık erişim makale yayınlama anlaşması” kapsamında, EKUAL üyesi bütün üniversiteler ve kurumlar, Springer Nature yayınevinin 2.300’den fazla e-dergisine erişim sağlamaya devam edecektir. Bununla birlikte, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınları için makale sorumlu yazarları üye kurumlardan olduğunda açık erişim (AE) desteği alabilecektir. Kapsam içindeki yayınların Makale İşlem Ücreti (APC), TÜBİTAK tarafından karşılanmış olacaktır.

TÜBİTAK ULAKBİM ve Springer Nature arasında imzalanan anlaşma 01 Ocak 2024 itibari ile aktif hale gelmiştir.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Kotanın bitmesi durumunda, APC ücretlerinin yazarlar ya da kurumlarınca ödenmesi gerekecektir.

Anlaşma şartlarına göre kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır. Söz konusu dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre sıraya girecek ve kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için TÜBİTAK ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) aşağıdaki linkten incelenebilir.

Yukarıda bahsedilen dergi grubu ve yayın türünde olan ve kota olması halinde AE desteği sağlanacak yayının, sorumlu yazarının (corresponding author) EKUAL Üyesi kurum çalışanı olması ve yayındaki ismi altında üye kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.

Detaylı bilgi için lütfen tıklayınız.