Fakültemiz Öğretim Üyesinin Projesine TÜBİTAK'tan Destek

Fakültemiz İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. İlker KAZAZ tarafından "1002-A Hızlı Destek Modülü" kapsamında TUBİTAK’a sunulan 122M951 numaralı ve "Perdeli Yüksek Binalarda Yüksek Modların Dinamik Kesme Kuvveti Büyütmesine Etkisinin Belirlenmesi" başlıklı projeye konunun uzmanı danışmanlar tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda destek verilmesi uygun görüldü.

Proje kapsamında orta ve çok katlı (10-40 kat) perde ve perde-çerçeve sistemli yapılarda dinamik kesme kuvveti büyütme etkisini depremin büyüklüğüne (M), deprem odağına olan mesafeye (R) ve kaydın alındığı sahanın zemin özelliklerine bağlı hesaplamak ve formülize etmek üzere perde ve perde-çerçeve sistemlerin hesabı için basitleştirilmiş analitik ve nümerik modeller geliştirilecek. Özellikle yüksek perde-çerçeve sistemlerin yüksek mod davranışı daha iyi bir şekilde anlaşılacak. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği (TBDY-2018) dinamik kesme kuvveti büyütme katsayısı için daha güvenilir değerler verecek bir bağıntı önerilecek. Deprem Yönetmeliği Yönlendirme Komisyonuna yönetmelikte yer alması için gerekli öneriler yapılacak.

Söz konusu proje ile doğru ve güvenilir bir dinamik kesme kuvveti büyütme katsayısı sayesinde daha güvenli ve ekonomik tasarımlar yapmak mümkün olabilecek. Ana taşıyıcı elemanlar olan betonarme perde duvarların kesme güvenliğinin temin edilmesi deprem sonrası onarım ve güçlendirme maliyetlerini azaltacak veya ihtiyacını tamamen ortadan kaldırabilecek.