Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) tarafından Avrupa Birliği Erasmus + Programı Ana Eylem 2 çerçevesinde desteklenen “Intergenerational Learning for Adult Learners through STEAM: From the point of Hofstede’s 6D Model STEAM” isimli projeye yönelik çoğaltıcı etkinlik düzenlendi.
Yürütücülüğünü ETÜ’nün yaptığı, Avusturya’dan Linz Johannes Kepler Üniversitesi (JKU), Slovakya’dan E-Code, Finlandiya’dan Experience Workshop ve Türkiye’den ise Erzurum Olgunlaşma Enstitüsü ve Erzurum Bilim ve Sanat Derneği’nin proje ortağı olarak yer aldığı proje kapsamında, yetişkinlerin STEAM (fen, teknoloji, mühendislik, sanat, matematik) alanında eğitimine ve gönüllülük faaliyetlerine katılımına yönelik etkinlikler düzenlendi.
Yetişkinlerin bireysel yeterliliklerinin artırılması ve kuşaklar arası etkileşimin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen etkinlik 4 gün boyunca sürdü ve 4 ayrı oturumda gerçekleştirildi. Programın ilk iki gününde STEAM alanında bir fikir yarışması (ideathon) düzenlendi. Etkinliğin bu oturumunda ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak’ın da katılımıyla yeni STEAM yaklaşımlarını içeren fikir yarışmasının finali gerçekleştirildi. Geliştirilen toplam on üç fikirden finale kalma başarısı gösteren yedi fikir, Rektör Çakmak’ın da aralarında bulunduğu jüri üyeleri tarafından değerlendirildi. Etkinliğin diğer bir oturumunda ise yetişkin ve STEAM eğitimi alanında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarla ilgili kamu kurum ve kuruluş temsilcileriyle “Yetişkin Eğitiminde STEAM Yaklaşımları ve Yeni Trendler” temalı çalıştay düzenlendi. Çoğaltıcı Etkinliğin son oturumunda ise proje fikri çıktılarının tüm ilgililerle paylaşıldı, çalıştay raporu sunuldu, pilot uygulamalara katılanlara sertifikaları takdim edildi ve fikir yarışmasına katılanlara ödülleri verildi. Ayrıca etkinlik kapsamında nesiller arası öğrenmede STEAM’in rolünü pekiştirmek için yirmi üç ayrı deneysel uygulama yapılarak katılımcıların farklı deneyimler yaşamasına fırsatlar sunuldu.
Etkinliğe ilişkin değerlendirmede bulunan Proje Koordinatörü ve ETÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Daştan, Erzurum’da çeşitli kurumlar tarafından yetişkinlere yönelik verilen eğitimlere STEAM yaklaşımını entegre etmek istediklerini belirterek: “STEAM Plus projemizde bütünleşik bir eğitim yaklaşımından bahsediyoruz. Bu eğitim yaklaşımı yalnızca ilkokul, ortaokul ya da lise çağındaki öğrencilere yönelik değil, hayat boyu öğrenmeyi kapsayan her yaş grubundan bireye hitap eden bir yaklaşım. Yetişkin bireylerin 21. yüzyıl becerileri olarak adlandırılan yetkinlikleri STEAM yaklaşımıyla gerek günlük hayatına gerekse de iş hayatına adapte edebilmesi mümkün olacak. Bu sayede hem mesleklerini icra ederken daha nitelikli ve donanımlı olmalarının önü açılacak hem de giderek artan kuşaklar arası iletişim eksikliğinin önüne geçilmesi sağlanabilecek. Bu doğrultuda 2 yıldır proje ekibimizle birlikte çalışmalarımızı yürütüyoruz. Saha araştırmalarımızı tamamladık, örnek çalışmalar yaptık ve bir müfredat hazırladık. Sizlerle bugün geldiğimiz aşamayı paylaşacağız ve projeyi geliştirme noktasında görüşlerinize başvuracağız ve daha sonrasında görüşlerinizi raporlaştırarak sizlerle paylaşacağız. Hepinize katılımlarınız ve katkılarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü 21.11.2023