Avrupa Parlamentosu Staj Duyurusu

Ülkemizin Avrupa Birliği Nezdinde Daimi Temsilciliği'nden alınan bir yazıda, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) farklı dönemlerde, çeşitli süreleri kapsayacak şekilde açılan staj ilanlarına ülkemizden de başvuru yapılabileceği hususu ifade edilmektedir.

Konuya ilişkin olarak, Daimi Temsilciliğimizce AP yetkilileri ile yapılan görüşmelerden elde edilen bilgiler izleyen maddelerde sunulmaktadır;

AP'deki staj imkanları, Avrupa Birliği (AB) adayı olan ülkemizden de öğrenci/mezunlara açıktır. Halihazırda AP'de mevcut 450 stajyer arasında "AP Schuman Staj Programı" kapsamında ülkemiz vatandaşı bir stajyer bulunmadığı gibi, AP'deki muhataplarımızın aktardığına göre, geçen yıl ülkemizden 210 başvuru mevcut iken, bu sene geçtiğimiz yıla kıyasla ciddi bir azalmayla sayının 72'ye düştüğü görülmüştür.

AP'de Genel Müdürlüklerde yapılan "Schuman stajları" (Schuman Traineeships) ve "AP üyelerinin yanında yapılan stajlar" olmak üzere AP'de iki tip ücretli staj formatı bulunmaktadır. Sözkonusu stajlara yönelik duyurular https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage bağlantısı üzerinden yapılmaktadır. AP'deki 14 Genel Müdürlüğün ihtiyaçları doğrultusunda belirlenen stajyerler Ekim-Şubat ve Mart-Temmuz olmak üzere beşer aylık dönemler halinde stajlarını yapabilmektedir.

Edinilen bilgiye göre, halihazırda 466 staj ilanının mevcut olup, bu ilanlara yapılan başvurular ilanı veren AP Genel Müdürlükleri tarafından değerlendirilmektedir. "Schuman stajları" bağlamında yoğun rekabetin mevcut olduğu bilindiğinden, Türkiye'den başvuracak adayların, daha avantajlı olabilecekleri AP Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü (DG EXPO) ve AP bünyesindeki Araştırma Merkezi (EPRS) gibi birimlerin staj ilanlarına öncelik vermelerinin faydalı olabileceği değerlendirilmektedir.

Bu hususta, ilgili duyuru yukarıda bahsedilen imkanlardan faydalanmak isteyen tüm öğrenci ve personelimizin dikkatine sunulmaktadır.

ETÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü