Fakültemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ev sahipliğinde 2. Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi düzenlendi.
Üniversite Öğrenci Toplulukları İş Birliği ve Destek Programı’na (ÜNİDES) sunulan proje kapsamında bu yıl ikincisi düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi Türkiye genelindeki öğrencileri, akademisyenleri ve araştırmacıları aynı çatı altında buluşturdu.
Fakültemiz Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü ile Genaktüel Kulübü’nün iş birliği ile 2-3 Mayıs tarihlerinde gerçekleştirilen kongreye, Türkiye’nin dört bir yanındaki üniversitelerden 500’e yakın öğrenci ve akademisyen katılım sağlarken, alanında uzman isimlerin yer aldığı bilimsel oturumlar, sözlü ve poster sunumları yapıldı.
Kongreye Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Fatih Yetim, Prof. Dr. Ceren Sultan Elmalı ve Erzurum Gençlik Spor İl Müdürü Levent Çakmur’un yanı sıra çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.
Rektör Prof. Dr. Bülent Çakmak açılış konuşmasında öğrenci merkezli bilimsel etkinliklerin ETÜ’nün vizyonunun önemli bir parçası olduğunu ifade ederek: “Bu kongreler sadece bilimsel birer etkinlik değil, aynı zamanda öğrencilerimizin araştırma ve iletişim yetkinliklerini geliştirdiği, geleceğe hazırlandığı önemli adımlardır. Sizler bu gibi programlarla hem takım çalışması alışkanlığı kazanıyorsunuz hem de araştırma kültürünü içselleştiriyorsunuz. Dolayısıyla öğrenci topluluklarımızdan Genaktüel Kulübü ve Fen Fakültemiz iş birliğiyle düzenlenen Ulusal Moleküler Biyoloji ve Genetik Öğrenci Kongresi’nin geleneksel olarak düzenlenmesinden büyük memnuniyet duyduğumuzu belirtmek istiyorum. Bizler de bu kongrenin sürdürülebilir hale gelmesi için gereken desteği vermeye devam edeceğiz. Bu vesileyle kongrenin düzenlenmesinde emeği geçen tüm öğrencilerimize ve hocalarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Programın öğleden sonraki oturumuna katılan Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, moleküler biyoloji ve genetiğin geleceğin bilimi olduğunu vurgulayarak: “Nasıl ki Türkiye'nin jeopolitik ve demografik gücü gelecekte dünya için belirleyici olacaksa, moleküler biyoloji de bilim dünyasında aynı şekilde merkezde yer alacak. Günümüzde farmakoloji alanında çıkan yayınların yarısından fazlası moleküler biyolojiyle ilişkili hale geldi. Bu oran önümüzdeki yıllarda %70-80’e ulaşacak” dedi. Türkiye’de moleküler biyolojik ürünlerin maddi değerinin hızla arttığını belirten Rektör Hacımüftüoğlu, biyoteknolojik üretimin gelecekte çok daha büyük bir paya sahip olacağını söyledi. Öğrenci ve akademisyenlerin yoğun ilgiyle takip ettiği programa dair övgü dolu ifadelerde bulunan Rektör Hacımüftüoğlu, böylesine kaliteli ve zengin içerikli bir kongrenin Erzurum'da organize edilmesinde emeği geçen tüm öğrencilere ve akademisyenlere teşekkür etti.
İki gün süren kongrede, sağlık, tarım, çevre, mikrobiyoloji ve endüstri gibi çeşitli alanlarda moleküler biyoloji ve genetiğin sunduğu çözüm yolları, bilimsel oturumlarda öğrencilerin sunumları ile tartışıldı. Ayrıca katılımcılar tarafından sunulan bildiriler, bilimsel komite tarafından değerlendirildikten sonra Eurasian Journal of Molecular and Biochemical Sciences (Eurasian Mol Biochem Sci) dergisinde yayınlanacaktır.