Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı

Yurt Dışı Yatay Geçiş Başvuru Şartları

Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında (KKTC hariç) öğrenim gören T.C. uyruklu öğrenciler:

1) Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınan yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören T.C. uyruklu öğrenciler, 1 ve son sınıf da dahil olmak üzere tüm sınıflara yatay geçiş başvurusu yapabilecektir.

2) Bu öğrencilerin başvurularının değerlendirilmesinde asgari AGNO şartı ile (2,50/4) derslerdeki başarı durumu dikkate alınmayacaktır.

3) Başarı sırası şartı aranan programlar için, öğrencilerin ilgili yıldaki ÖSYS/YKS kılavuzunda yer alan başarı sıralaması şartını sağlamış olmaları gerekmektedir.

4) Başarı sırası şartı aranmayan programlar için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla aldığı puanın, geçiş yapacağı programın Türkiye'deki en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

5) Başvurular, öğrencinin öğrenim gördüğü programla aynı veya eşdeğer programlara yapılabilecek, farklı programlara başvuru kabul edilmeyecektir.

6) Yatay geçiş yapmak istediği diploma programının taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında öğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu öğrencilerin başvuruları, yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.

7) Yükseköğretim Kurulunca belirlenmiş olan sıralama kuruluşları tarafından yapılan dünya sıralamalarının herhangi birinde ilk 1000'de yer alan üniversitelerin programlarından başvuru yapacak öğrenciler için, yurt içi kontenjan kadar kontenjan kullanılabilecektir.

KKTC'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören T.C. uyruklu öğrenciler:

1) KKTC'deki yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören T.C. uyruklu öğrenciler, sadece 2 ve 3. sınıflara yatay geçiş başvurusu yapabilecektir.

2) Bu öğrencilerin en az 2,50 AGNO şartını sağlamaları ve başvuru yapacağı sınıfa kadar olan tüm dersleri almış ve başarmış olmaları, herhangi bir disiplin cezası almamış olmaları gerekmektedir.

3) Öğrencilerin AGNO başarı şartının yanı sıra, başarı sırası şartı aranan programlar için, ilgili yıldaki ÖSYS/YKS kılavuzunda yer alan başarı sıralaması şartını da sağlamış olmaları gerekmektedir.

4) Öğrencilerin AGNO başarı şartının yanı sıra, başarı sırası şartı aranmayan programlar için, öğrencinin merkezi sınava girdiği yıl itibarıyla aldığı puanının, geçiş yapacağı programın Türkiye'deki en düşük taban puanına eşit veya yüksek olması da gerekmektedir.

5) Yatay geçiş yapmak istediği diploma programının taban puana sahip öğrenciler, yurt dışında öğrenim gördüğü tüm derslerden başarı şartı aranmaksızın yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu öğrencilerin başvuruları, yurt dışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.

6) Başvurular, öğrencinin öğrenim gördüğü programla aynı veya eşdeğer programlara yapılabilecek, farklı programlara başvuru kabul edilmeyecektir.

7) Bu öğrencilerin başvuruları yurt dışı yatay geçiş kontenjanları kapsamında değerlendirilecektir.