Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü

3- TEZLİ YÜKSEK LİSANS

3.1. Danışman ataması ne zaman yapılır?

İlgili ana bilim dalı, öğrenciye ilk yarıyıldan itibaren üniversite öğretim üyeleri veya doktoralı öğretim elemanları arasından bir danışman atayabilir.

3.2. Bir başka yükseköğretim kurumundan danışman seçilebilir mi?

Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından seçilir. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi de danışman olarak seçilebilir.

3.3. İkinci danışman seçilebilir mi?

Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci bir tez danışmanı ilgili ana bilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla atanabilir. İkinci tez danışmanı, üniversite kadrosunda bulunan veya üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.

3.4. Danışman değişikliği yapılabilir mi?

Danışmanın veya öğrencinin başvurusu, danışmanın görüşü̈ ve ana bilim dalı önerisi alınarak enstitü yönetim kurulu kararı ile değişiklik yapılabilir.

3.5. Her dönem ders kaydı yenilenmeli midir?

Öğrenciler her yarıyıl, akademik takvimde ilan edilen ders kayıt tarihlerinde kayıtlarını yenilemekle yükümlüdür.

3.6. Ders kaydı yenilenmezse ne olur?

Ders kaydı yaptırmayan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı yarıyıllar program süresi ve azami eğitim öğretim süresine dâhildir.

3.7. Ders kaydı belirtilen tarihler arasında yapılmazsa ne olur?

Ders kaydını süresi içinde yenilemeyen öğrenciler, gerekçelerini belirterek ve belgeleyerek ilgili ana bilim dalına başvurur. Mazereti ilgili enstitü yönetim kurulu tarafından uygun görülen öğrencinin ders kaydı Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenir.

3.8. Ders yükü hangi derslerden oluşur?

Tezli yüksek lisans programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi adet kredili ders, seminer dersi, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders ve tezden oluşur.

3.9. Uzmanlık Alan Dersi zorunlu mudur ve ders yükünden sayılır mı?

Uzmanlık Alan Dersi zorunlu olup ders yükünden sayılmamaktadır.

3.10. Seminer dersine hangi dönem kayıt yapılır?

Seminer dersinin en geç dördüncü yarıyıl sonuna kadar başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

3.11. Lisans programlarından ders alınabilir mi?

Lisans öğrenimi sırasında alınmamış olması koşuluyla lisans dersleri alınabilir. Ancak bu derslerden en çok iki tanesi programın ders yüküne sayılabilir.

 3.12. Ders aşamasında başka bir yükseköğretim kurumundan ders alınabilir mi?

Öğrencinin ilgili ana bilim dalına müracaatı ve enstitü yönetim kurulu kararı ile en fazla 2 ders alınabilir.

3.13. Başarısız olunan dersin yerine başka ders alınabilir mi?

Başarısız olunan ders tekrar edilebileceği gibi bu dersin yerine müfredat çerçevesinde danışman tarafından uygun bulunan başka bir ders de alınabilir.

3.14. Derslere devam zorunluluğu var mıdır?

Öğrencilerin derse devam durumları dersi veren öğretim elemanı tarafından ders bilgi paketinde belirlenir ve yarıyıl başında öğrencilere açıklanır. Öğrencilerin ders, uygulama ve benzeri çalışmalara devam durumları ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.

3.15. Derslerden başarılı olabilmek için harf notu ne olmalıdır?

Kredili bir dersten başarılı olmak için en az CC harf notu alınmış olması gerekir. Kredisiz bir derste başarılı olmak için B notunun alınmış olması gerekir.

3.16. Tez öncesi ve/veya mezun olmak için genel not ortalaması ne olmalıdır?

Ders alma süresi sonunda genel not ortalaması en az 2,50 olmalıdır.

3.17. Ara sınav ve final notunun harf notuna katkı oranı nedir?

Öğrencilerin ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının yarıyıl harf notuna katkı oranları dersi veren öğretim elemanı tarafından ders bilgi paketinde belirlenir ve yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

 3.18. Mazeret sebebiyle girilemeyen sınavlarda telafi imkânı var mıdır?

Herhangi bir dersin gereği olan yazılı sınav, proje teslimi, ödev teslimi, sözlü sunum gibi değerlendirmelere katılmayan öğrencilerden mazereti enstitü yönetim kurulu tarafından geçerli görülenlere enstitü yönetim kurulu kararıyla telafi imkânı verilir.

3.19. Sınav veya yarıyıl çalışmasının sonucuna itiraz ne zaman ve nasıl yapılır?

Bir sınavın veya yarıyıl çalışmasının sonucuna, ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz edilebilir. İtiraz, ilgili ana bilim dalına verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kâğıtlarında, ilgili öğretim elemanınca maddi bir hata tespit edilirse, bu hata enstitü yönetim kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir.

3.20. Ders yükünü tamamlamak için azami süre nedir?

Azami süre dört yarıyıldır. Belirtilen sürede ders yükünü tamamlamayan öğrencilerin programla ilişiği kesilir.

3.21. Tez dönemine geçince ders kaydı yapılmalı mıdır?

Öğrenci mezun olana kadar her dönem ders kaydı yapmak zorundadır.

3.22. Tez konusu ne zaman belirlenir?

Öğrenci, danışmanıyla beraber belirlediği tez konusunu en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili ana bilim dalı başkanlığına önerir. Uygun görülen öneri, ilgili ana bilim dalı başkanlığınca enstitüye gönderilir ve enstitü yönetim kurulu onayı ile kesinleşir. Tez konusuyla ilgili değişiklik talepleri aynı sürece tabidir.

3.23. Tezde benzerlik (intihal) oranı kaçtır?

Benzerlik oranı %30’u geçmemelidir.

3.24. Tez jürisi kimlerden oluşur?

Jüri, biri öğrencinin tez danışmanı, en az biri de üniversite dışından olmak üzere üç veya beş öğretim üyesinden oluşur.

3.25. İkinci tez danışmanı jüri üyesi olabilir mi?

Jürinin üç kişiden oluşması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olamaz. Jürinin beş kişiden oluşması ve ikinci tez danışmanının öğretim üyesi olması durumunda ikinci tez danışmanı jüri üyesi olabilir.

3.26. Tez ne zaman savunulur?

Öğrenci ders kredi yükünü tamamladıktan ve seminer çalışmasını teslim ettikten sonra tez aşamasına geçer. Jüri üyeleri tezin savunulabileceğine karar verirse, tezin kendilerine teslim edildiği tarihten itibaren bir ay içinde toplanarak öğrenciyi tez savunmasına alırlar.

3.27. Tez savunma sınavına girmek için ne yapılmalıdır?

Tezini tamamlayan öğrenci enstitü tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazdığı tezin bir kopyasını danışmanına teslim eder. Enstitü web sayfasında “Yüksek Lisans Tez Aşaması İçin Formlar” başlığı altındaki uygun formlar doldurularak tez savunma süreci başlatılır.

3.28. Tez savunma sınavı dinleyicilere açık mıdır?

Tez savunma sınavı dinleyicilere açıktır. Karar aşamasında dinleyiciler sınav salonu dışına alınır.

3.29. Tez savunma sınavında düzeltme verilince ne yapılmalıdır?

Düzeltme kararı verilen öğrenciye jüri tarafından en fazla üç aya kadar ek düzeltme süresi verilebilir. Bu süre sonunda tez aynı jüri önünde yeniden savunulur. Savunmasını yapmayan ya da savunma sonunda tezi başarısız bulunan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

3.30. Tez savunma sınavında başarısız olunursa ne olur?

Tez çalışması jüri tarafından yetersiz bulunan öğrenciye jürinin uygun gördüğü durumlarda tez çalışmasını tamamlaması için en fazla üç ay ek süre verilebilir.

 3.31. Tezli yüksek lisans programından tezsiz yüksek lisans programına geçilebilir mi?

Tezi reddedilen öğrenci, talepte bulunması halinde gereklerini yerine getirmiş olmak koşuluyla tezsiz yüksek lisans diploması alabilir.

3.32. Basılı tez ne zaman ve nereye teslim edilir?

Tez savunmasında başarılı olan öğrenci format yönünden ilgili enstitü tarafından uygun bulunan yüksek lisans tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim etmek zorundadır.

3.33. Tez teslimi için ek süre talebinde bulunulabilir mi?

Öğrencinin talebi, ilgili ana bilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu onayı ile teslim süresi en fazla bir ay daha uzatılabilir.

3.34. Ek süre sonunda tez teslim edilmezse ne olur?

Öğrenci tez teslim koşullarını yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde üniversite ile ilişiği kesilir.

3.35. Programın azami süresi ne kadardır?

Programın azami süresi altı yarıyıldır.

3.36. Değişim programları kapsamında alınan eğitim-öğretim azami süreye dahil midir?

Değişim programları ile uluslararası ortak programlar kapsamında yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında geçirilen yarıyıllar programın süresine ve azami eğitim-öğretim süresine dâhildir.

3.37. Program ile ilişik hangi durumlarda kesilir?

 -Ders yükünü dört yarıyılda tamamlamayan,

-Ders alma süresi sonunda genel not ortalaması en az 2,50 olmayan,

-Tez çalışması ile ilgili derslerden üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez yetersiz notu alan,

-Jüri tarafından tezi reddedilen, tezini süresinde enstitüye teslim etmeyen

-Programı azami süresi içinde tamamlamayan öğrencilerin programla ilişiği kesilir.

3.38. Mezuniyet süreci nasıl başlar?

Tez onay formu enstitü müdürü tarafından imzalandıktan sonra tez sınavı tutanak formu Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına iletilen öğrenci, yüksek lisans diploması almaya hak kazanır. Mezuniyet süreci, basılı tezin enstitüye tesliminden sonra öğrencinin Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden ilişik kesme talebiyle başlar.

3.39. Diploma öğrencinin dışında başkasına verilebilir mi?

Diploma, öğrencinin kendisi veya kendisi tarafından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na bilgileri iletilen kişi tarafından alınabilir.

 

ETÜ Asistan Snow