2.1. Enstitü web sayfasındaki duyurular takip edilmeli midir?
Enstitü web sayfasında adaylara ve öğrencilere yapılan duyurular tebliğ niteliğindedir. Ders programları, burs başvuruları vb. duyurular web sayfasında yapılmaktadır. Bu nedenle duyuruların takip edilmesi tavsiye edilir.
2.2. Öğrenci belgesi ve transkript nasıl alınır?
Öğrenciler transkriptlerini ve öğrenci belgelerini e-devlet ve Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden onaylı ve karekodlu olarak alabilmektedirler. Ayrıca Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’ndan da öğrenci belgesi alınabilir.
2.3. Lisansüstü eğitim-öğretim süreci ile ilgili formlara nereden ulaşılır?
Lisansüstü eğitim-öğretim süreci ile ilgili tüm formlara enstitü web sayfasında bulunan “Formlar” başlığından ulaşılabilir.
2.4. Ders programı ve dersliklere nereden ulaşılır?
Ders programı ve derslik bilgilerine ÜBYS üzerinden, enstitü web sayfasından veya ilgili ana bilim dalı sayfasından ulaşılabilir.
2.5. Öğrencinin iletişim bilgileri neden önemlidir?
Öğrencilere idari veya akademik konularla ilgili duyurular sistemde yer alan iletişim bilgileri üzerinden yapılır. Bu nedenle bilgilerin doğruluğu önemlidir.
2.6. Ders kaydı ile ilgili işlemleri kim yapar?
Ders kaydı ile ilgili işlemlerden doğrudan öğrenci sorumludur.
2.7. Bilimsel hazırlık dersleri hangi hallerde alınır?
Öğrenci lisans eğitimi yaptığı ana bilim dalı dışında farklı bir ana bilim dalında lisansüstü eğitim yapıyorsa eksikleri giderebilmek için bilimsel hazırlık uygulanabilir. Bilimsel hazırlık programında geçirilecek süre en çok iki yarıyıldır. Bu süre dönem izinleri dışında uzatılamaz ve süre sonunda başarılı olamayan öğrencinin ilişiği kesilir. Bu programda geçirilen süre yüksek lisans veya doktora programı sürelerine dâhil edilmez.
2.8. Bilimsel hazırlık programında alınan dersler ilgili programın ders yüküne sayılır mı?
Bilimsel hazırlık programı lisans/lisansüstü derslerinden oluşur ve ilgili programın ders yüküne sayılmaz.
2.9. Bilimsel hazırlık programı geçme notu nedir?
Bilimsel hazırlık öğrencilerinin lisansüstü bilimsel hazırlık programında başarılı sayılabilmeleri ve lisansüstü programa başlayabilmeleri için bilimsel hazırlık programının lisans derslerinden en az CC notu, lisansüstü derslerinden en az CB notu almaları ve programı 2,50 genel not ortalaması ile tamamlamaları gerekir.
2.10. Bilimsel hazırlık programında alınan derslerden başarısız olunması durumunda ne olur?
Bilimsel hazırlık programı süresi sonunda başarısız olan öğrencilerin ilişiği kesilir.
2.11. Yatay geçiş başvurusu nasıl yapılır?
Başvurular enstitü web sayfası üzerinden online ve enstitü web sayfasında yer alan “Başvuru Koşulları ve Formları” başlığındaki “Yatay Geçiş Formu” doldurularak enstitüye yapılır.
2.12. Başka bir yükseköğretim kurumundan alınan dersler saydırılabilir mi?
Bir öğrencinin herhangi bir yükseköğretim kurumundan aldığı derslerin kayıtlı olduğu programa saydırılması işlemi; öğrencinin müracaatı, ilgili ana bilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile yapılır.
2.13. Kayıt sildirme işlemleri nasıl yapılır?
Öğrenci kayıt sildirme işlemlerini ÜBYS üzerinden gerçekleştirebilir. Ayrıca Yükseköğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği hükümlerine göre yükseköğretim kurumundan çıkarma cezası alması durumunda Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile kaydı silinir ve ödemiş olduğu katkı payı ve öğrenim giderleri iade edilmez.
2.14.Öğrenci kimlik kartları ne zaman ve nereden alınır?
Öğrenci kimlik kartları, kesin kayıt işleminden sonra yaklaşık bir ay içinde Sosyal Bilimler Enstitü Öğrenci İşleri Ofisinden alınabilir.
2.15.Harç ödemek zorunlu mudur?
Tezli yüksek lisans programlarında ilk 2 yıl ve doktora programlarında ilk 4 yıl harç ödenmez.
2.16. Harç ne zaman ve nereye yatırılır?
Harç ödeme tarihleri ve nereye yatırılacağı Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı web sayfasında duyurulur.
2.17.Askerlik Tecil İşlemleri nasıl yapılır?
Tecil işlemleri YÖKSİS üzerinden otomatik yapılmaktadır.
2.18. Öğrenci iken Askerlik yapacağım ne yapmam gerekir?
Kayıt dondurabilirsiniz. Bunun için Kayıt Dondurma dilekçenizi doldurup, ekine askerlik yapacağınızı belgeyen bir belge koymalısınız.
2.19. Azami izin (kayıt dondurma) süresi nedir?
Öğrenciler sağlık, askerlik ve tutukluluk hallerinde süresi kadar; yurt içi veya yurt dışı yükseköğretim kurumlarında eğitim, maddi ve ailevi nedenlerle ise ilgili yönetim kurulu kararıyla en fazla iki yarıyıllık süre için izinli sayılabilirler. Zorunlu hallerde bu süre enstitü yönetim kurulu tarafından uzatılabilir.