Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü

4- DOKTORA PROGRAMI

4.1. Danışman ataması ne zaman yapılır?

Akademik danışman, ders kayıt döneminden önce, tez danışmanı ise en geç ikinci yarıyılın sonuna kadar ilgili ana bilim dalının önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu kararıyla atanır.

4.2. Bir başka yükseköğretim kurumundan tez danışmanı seçilebilir mi?

Tez danışmanı, Senatonun belirleyeceği niteliklere sahip öğretim üyeleri arasından seçilir. Üniversitede belirlenen niteliklere sahip öğretim üyesi bulunmaması halinde Senatonun belirlediği ilkeler çerçevesinde enstitü yönetim kurulu tarafından başka bir yükseköğretim kurumundan öğretim üyesi de danışman olarak seçilebilir.

4.3. İkinci tez danışmanı seçilebilir mi?

Tez çalışmasının niteliğinin birden fazla tez danışmanı gerektirdiği durumlarda ikinci bir tez danışmanı ilgili ana bilim dalının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararıyla atanabilir. İkinci tez danışmanı, üniversite kadrosunda bulunan veya üniversite kadrosu dışından en az doktora derecesine sahip kişilerden olabilir.

4.4. Danışman değişikliği yapılabilir mi?

Danışmanın veya öğrencinin başvurusu, danışmanın görüşü̈ ve Ana Bilim Dalı önerisi alınarak Enstitü Yönetim Kurulu kararı ile değişiklik yapılabilir.

4.5. Her dönem ders kaydı yenilenmeli midir?

Öğrenciler her yarıyıl, akademik takvimde ilan edilen ders kayıt tarihlerinde kayıtlarını yenilemekle yükümlüdür.

4.6. Ders kaydı yenilenmezse ne olur?

Ders kaydı yaptırmayan öğrenciler, öğrencilik haklarından yararlanamaz. Öğrencilerin kayıt yaptırmadığı yarıyıllar program süresi ve azami eğitim öğretim süresine dâhildir.

4.7. Ders kaydı belirtilen tarihler arasında yapılmazsa ne olur?

Ders kaydını süresi içinde yenilemeyen öğrenciler, gerekçelerini belirterek ve belgeleyerek ilgili Ana Bilin Dalına başvurur. Mazereti ilgili Enstitü Yönetim Kurulu tarafından uygun görülen öğrencinin ders kaydı Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından yenilenir.

4.8. Ders yükü hangi derslerden oluşur?

Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programı; toplam yirmi bir krediden az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer dersi, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tezin jüri önünde savunulması aşamaları ile en az 240 AKTS kredisinden oluşur. Yüksek lisans programında bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders alınmadıysa doktora programında alınması zorunludur.

4.9. Uzmanlık Alan Dersi zorunlu mudur ve ders yükünden sayılır mı?

Uzmanlık Alan Dersi zorunlu olup ders yükünden sayılmamaktadır.

4.10. Seminer dersine hangi dönem kayıt yapılır?

Seminer dersinin en geç dördüncü yarıyıl sonuna kadar başarıyla tamamlanması gerekmektedir.

4.11. Bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders yüksek lisansta alındıysa tekrar alınmalı mıdır?

Yüksek lisans programında bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren bir ders alındıysa doktora programında alınması zorunlu değildir.

4.12. Bütünleşik doktora programında ders yükü hangi derslerden oluşur?

Lisans derecesi ile kabul edilen doktora programı; toplam kırk iki krediden az olmamak koşuluyla en az on dört ders, bir seminer dersi, bilimsel araştırma teknikleri ile araştırma ve yayın etiği konularını içeren en az bir ders, yeterlik sınavı, tez önerisi, tez çalışması ve tezin jüri önünde savunulması aşamalarından ve en az 300 AKTS kredisinden oluşur.

4.13. Lisans programlarından ders alınabilir mi?

Doktora programında alınan lisans dersleri ders yüküne ve doktora kredisine sayılmaz.

4.14. Ders aşamasında başka bir yükseköğretim kurumundan ders alınabilir mi?

Ana Bilim Dalının önerisi ve yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan lisansüstü derslerden en fazla iki ders alınabilir.

4.15. Bütünleşik doktora programının ders aşamasında başka bir yükseköğretim kurumundan ders alınabilir mi?

Ana Bilim Dalının önerisi ve yönetim kurulu onayı ile diğer yükseköğretim kurumlarında verilmekte olan yüksek lisans dereceli doktora programları için en fazla dört ders alınabilir.

4.16. Başarısız olunan dersin yerine başka ders alınabilir mi?

Başarısız olunan ders tekrar edilebileceği gibi bu dersin yerine müfredat çerçevesinde danışman tarafından uygun bulunan başka bir ders de alınabilir.

4.17. Derslere devam zorunluluğu var mıdır?

Öğrencilerin derse devam durumları dersi veren öğretim elemanı tarafından ders bilgi paketinde belirlenir ve yarıyıl başında öğrencilere açıklanır. Öğrencilerin ders, uygulama ve benzeri çalışmalara devam durumları ilgili öğretim elemanı tarafından izlenir.

4.18. Derslerden başarılı olabilmek için harf notu ne olmalıdır?

Kredili bir dersten başarılı olmak için en az CB harf notu alınmış olması gerekir. Kredisiz bir derste başarılı olmak için B notunun alınmış olması gerekir.

4.19. Tez öncesi ve/veya mezun olmak için genel not ortalaması ne olmalıdır?

Ders alma süresi sonunda genel not ortalaması en az 3,00 olmalıdır.

4.20. Ara sınav ve final notunun harf notuna katkı oranı nedir?

Öğrencilerin ara sınav ve yarıyıl sonu sınavlarının yarıyıl harf notuna katkı oranları dersi veren öğretim elemanı tarafından ders bilgi paketinde belirlenir ve yarıyıl başında öğrencilere duyurulur.

4.21. Mazeret sebebiyle girilemeyen sınavlarda telafi imkânı var mıdır?

Herhangi bir dersin gereği olan yazılı sınav, proje teslimi, ödev teslimi, sözlü sunum gibi değerlendirmelere katılmayan öğrencilerden mazereti enstitü yönetim kurulu tarafından geçerli görülenlere enstitü yönetim kurulu kararıyla telafi imkânı verilir.

4.22. Sınav veya yarıyıl çalışmasının sonucuna itiraz ne zaman ve nasıl yapılır?

Bir sınavın veya yarıyıl çalışmasının sonucuna, ilan tarihinden itibaren beş iş günü içinde, maddi hata yönünden itiraz edilebilir. İtiraz, ilgili ana bilim dalına verilen bir dilekçe ile yapılır. Sınav kâğıtlarında, ilgili öğretim elemanınca maddi bir hata tespit edilirse, bu hata enstitü yönetim kurulu kararı ile düzeltilir ve ilan edilir.

4.23. Doktora ders döneminin süresi ne kadardır?

Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programında dört yarıyıl, lisans derecesi ile kabul edilen doktora programında altı yarıyıldır.

4.24. Doktora yeterlik sınavına girmek için ön şartlar nelerdir?

Doktora yeterlik sınavına girebilmek için öğrencinin tüm kredili ve kredisiz dersleri başarıyla tamamlaması ve genel not ortalamasının en az 3,00 olması gerekir. Bir öğrenci en fazla iki kez yeterlik sınavına girebilir.

4.25. Yeterlik sınavına en geç ne zaman girilmelidir?

Yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programı öğrencileri en geç beşinci yarıyılın, lisans derecesi ile kabul edilen doktora programı öğrencileri ise en geç yedinci yarıyılın sonuna kadar yeterlik sınavına girmek zorundadır.

4.26. Yeterlik sınavının aşamaları nelerdir?

Yeterlik sınavı yazılı ve sözlü olarak iki bölüm halinde yapılır.

4.27. Yeterlik sınavında başarı notu kaçtır?

Yazılı sınavdan en az 75 alan öğrenci sözlü sınava alınır. Sözlü sınavının başarı notu ise en az 75’tir.

4.28. Yazılı sınavdan başarılı olunmadan sözlü sınava girilebilir mi?

Yazılı sınavdan başarısız olan öğrenci sözlü sınava giremez.

4.29. Sözlü sınavdan başarısız olunursa ne olur?

Sözlü sınavdan başarısız olan öğrenciye bir sonraki yeterlik döneminde ikinci sözlü sınav hakkı verilir. İkinci sınavdan da başarısız olan öğrencinin programla ilişiği kesilir.

4.30. Yeterlik sınavına girilmezse ne olur?

Doktora yeterlik sınavına girmeyen öğrenci bu hakkını kullanmış ve başarısız olmuş sayılır.

4.31 Doktota yeterlilik sınavları hangi tarihlerde yapılmaktadır?

Yeterlik sınavına girmek için başvuran öğrenci bilgileri sınavdan bir ay önce ana bilim dalı tarafından enstitüye bildirilir. Yeterlik sınavı enstitü yönetim kurulu tarafından belirlenen tarih aralığında yılda 2 kez yapılır.

4.32. Tez önerisi ne zaman verilir?

Doktora yeterlik sınavını başarı ile tamamlayan öğrencinin en geç 6 ay içinde tez önerisini tez izleme komitesi önünde sözlü olarak savunması gerekmektedir. 

4.33. Tez önerisine düzeltme verilirse ne yapılmalıdır?

Düzeltme kararı verilmesi durumunda, izleyen 1 ay içerisinde tekrar komiteye sunulur ve kabul/ret yönünde salt çoğunlukla verilen karar 3 iş günü içerisinde enstitüye bildirilir.

4.34. Tez önerisi reddedilmesi durumunda ne yapılmalıdır?

Tez önerisi reddedilen öğrenci, yeni bir danışman ve/veya tez konusu seçme hakkına sahiptir. Programa aynı danışmanla devam etmek isteyen öğrenci 3 ay içinde; danışman ve tez konusunu değiştiren öğrenci ise 6 ay içinde tekrar tez önerisini savunur.

4.35. Tez önerisi sunulmazsa ne olur?

Tez önerisini geçerli bir mazereti olmaksızın belirtilen sürede vermeyen öğrenci başarısız sayılarak tez önerisi reddedilir.

4.36. Tez dönemine geçince ders kaydı yapılmalı mıdır?

Öğrenci mezun olana kadar her dönem ders kaydı yapmak zorundadır.

4.37. Tez izleme komitesi (TİK) ne zaman toplanır?

Tez önerisi kabul edilen öğrenci için tez izleme komitesi, Ocak-Haziran ve Temmuz-Aralık ayları arasında yılda iki kez toplanır.

 4.38. TİK ara raporu ne zaman verilmelidir?

Öğrenci TİK ara raporunu toplantı tarihinden en az 1 ay önce komite üyelerine sunmalıdır.

4.39. TİK ara raporunda başarılı veya başarısız olma durumu var mıdır?

TİK ara raporu, TİK komitesi tarafından başarılı (B) veya yetersiz (Y) olarak değerlendirilebilir.

4.40. TİK ara raporunda başarısız olunursa ne olur?

Üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez başarısız bulunan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

4.41. Tez savunmasına girebilmek için kaç TİK ara raporu verilmiş olmalıdır?

En az 3 başarılı TİK raporu sunulmuş olmalıdır.

4.42. Tez savunmasına girebilmek için yayın şartı var mı?

Danışman ile birlikte doktora tezinden üretilmiş̧ veya çalışma alanı ile ilgili olmak üzere en az 2 tane çalışma yapılmalıdır. Detaylar için https://erzurum.edu.tr/Content/etugeneldosyalar/d34c6bba-fbbe-40ba-a204-760b4f1ec4e0.pdf incelenebilir.

4.43. Tezde benzerlik (intihal) oranı kaçtır?

Benzerlik oranı %30’u geçmemelidir.

4.44. Tez jürisi kimlerden oluşur?

Jüri, üçü öğrencinin tez izleme komitesinde yer alan öğretim üyeleri olmak üzere danışman dâhil beş asıl ve iki yedek öğretim üyesinden oluşur. Asıl üyelerin ikisi ve yedek üyelerin biri başka kurumdan belirlenir.

4.45. İkinci tez danışmanı jüri üyesi olabilir mi?

İkinci tez danışmanı oy hakkı olmaksızın jüride yer alabilir.

4.46. Tez savunma sınavına girmek için ne yapılmalıdır?

Tezini tamamlayan öğrenci enstitü tez yazım kılavuzuna uygun biçimde yazdığı tezin bir kopyasını danışmanına teslim eder. Enstitü web sayfasında “Doktora Tez Aşaması İçin Formlar” başlığı altındaki uygun formlar doldurularak tez savunma süreci başlatılır.

4.47. Tez savunma sınavı dinleyicilere açık mıdır?

Tez savunma sınavı dinleyicilere açıktır. Karar aşamasında dinleyiciler sınav salonu dışına alınır.

4.48. Tez savunma sınavında düzeltme verilince ne yapılmalıdır?

Düzeltme kararı verilen öğrenciye jüri tarafından en fazla 6 aya kadar ek düzeltme süresi verilebilir. Bu süre sonunda tez aynı jüri önünde yeniden savunulur. Savunmasını yapmayan ya da savunma sonunda tezi başarısız bulunan öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

4.49. Tez savunma sınavında başarısız olunursa ne olur?

Savunma sonunda tezi başarısız bulunarak reddedilen öğrencinin üniversite ile ilişiği kesilir.

4.50. Basılı tez ne zaman ve nereye teslim edilir?

Tez savunmasında başarılı olan öğrenci format yönünden ilgili enstitü tarafından uygun bulunan doktora tezinin ciltlenmiş en az iki kopyasını tez sınavına giriş tarihinden itibaren bir ay içinde enstitüye teslim etmek zorundadır.

4.51. Tez savunmasında başarılı olan öğrenci tez teslimi için ek süre talebinde bulunulabilir mi?

Ana bilim dalının önerisi ve ilgili enstitü yönetim kurulu onayı ile teslim süresi en fazla bir ay daha uzatılabilir.

4.52. Tez savunmasında başarılı olan öğrenci  ek süre sonunda tezini teslim etmezse ne olur?

Öğrenci tez teslim koşullarını yerine getirinceye kadar diplomasını alamaz, öğrencilik haklarından yararlanamaz ve azami süresinin dolması halinde üniversite ile ilişiği kesilir.

4.53. Doktora programları için azami süre ne kadardır?

Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programının süresi bilimsel hazırlıkta geçen süre hariç 8 yarıyıl olup programın azami süre 12 yarıyıldır.

4.54. Bütünleşik doktora programları için azami süre ne kadardır?

Bütünleşik doktora programının süresi 10 yarıyıl olup azami süre 14 yarıyıldır.

4.55. Program ile ilişik hangi durumlarda kesilir?

Tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen doktora programlarında,

-Ders yükünü belirtilen sürelerde tamamlayamayan,

-Ders alma süresi sonunda genel not ortalaması en az 3,00 olmayan,

-Doktora yeterlik sınavında ikinci kez başarısız olan,

-Doktora yeterlik sınavı jürisi tarafından belirlenen dersleri en az CB notu ile azami süre sonuna kadar başarı ile tamamlayamayan,

-Tez çalışması ile ilgili derslerden üst üste iki kez veya aralıklı olarak üç kez yetersiz notu alan,

-Tez önerisi ikinci kez reddedilen,

-Jüri tarafından tezi reddedilen,

-Tezini süresinde enstitüye teslim etmeyen,

-Programı azami süresi içinde tamamlamayan öğrencilerin programla ilişiği kesilir.

4.56. Mezuniyet süreci nasıl başlar?

Tez onay formu enstitü müdürü tarafından imzalandıktan sonra tez sınavı tutanak formu Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığına iletilen öğrenci,diploma almaya hak kazanır. Mezuniyet süreci, basılı tezin enstitüye tesliminden sonra öğrencinin Öğrenci Bilgi Sistemi üzerinden ilişik kesme talebiyle başlar.

4.57. Diploma öğrencinin dışında başkasına verilebilir mi?

Diploma, öğrencinin kendisi veya kendisi tarafından Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na bilgileri iletilen kişi tarafından alınabilir.

ETÜ Asistan Snow