Rektör Bülent Çakmak’tan 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Mesajı

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, 12 Mart İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü münasebetiyle bir mesaj yayımladı. Rektör Bülent Çakmak yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi;

Millet kavramı aynı ortak idealler etrafında ortak bir coğrafyayı vatan edinmiş insan topluluklarını tanımlamak için kullanılır. Bir topluluğun millet olabilmesi için bunlar dışında sembolik niteliği olan başka değerlere de ihtiyaç vardır. Bu değerlerden bir olan millî marşlar milletin ortak hafızasından ve kolektif şuuraltından beslenen kurucu metinlerdir. Bu metinlere milletin tarihi macerası, bağımsızlık ülküleri, mücadeleleri ve gelecek tasavvurları yansır. Millî marşların yazılış süreçlerine bakıldığında her birinin esarete ve sömürüye karşı bir milletin verdiği savaşın manifestoları olduğu görülür. Mehmet Akif Ersoy’un kaleme aldığı “İstiklâl Marşı” bu manada dünya tarihinin en etkili manifestolarından biridir. Türk milletinin esarete, sömürüye ve yok edilmeye karşı verdiği tarihî cevabın bütün ruhu İstiklâl Marşı’nın muhteşem dizelerine yansımıştır. İstiklâl Marşı aynı zamanda Türk milletinin gelecek vizyonunu da belirleyen kurucu bir metindir, Türk milletinin tapusudur. Bu vesileyle Mehmet Akif Ersoy’u minnet ve şükranla anar, aziz şehitlerimizin manevi huzurunda saygıyla eğilirim.