ETÜTÖMER Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı (TDYS)

ETÜ Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi

Türkçe Dil Yeterlilik Sınavı (TDYS)

2022-2023 yılında ETÜTÖMER'de öğrenim görmek isteyen adayların dil yeterliliklerinin Yönerge'nin 7. maddesinin (a) fıkrasında belirtilen dil seviyelerinden hangisine denk geldiğini belirleyen bir sınav olan TDYS aşağıda belirtilen alanlarda uygulanacaktır:

- Okuma- Anlama

- Sözlü anlatım (konuşma)

- Yazılı anlatım (yazma)

- Dinleme

Avrupa Ortak Dil Çerçevesi Seviyeleri         Türkçe Yeterlik Sınavı Puanı

A1                                                         30-44

A2                                                         45-59

B1                                                         60-69

B2                                                         70-79

C1                                                         80-99

C2                                                          100

İlk aşama 26 Eylül 2022 10:00-13:00'da Üniversitemiz ETÜTÖMER tabelasının da asılı olduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi & Edebiyat Fakültesi'nde C2 dersliğinde yapılacaktır. Bina giriş saati 09:15-09:30 arasıdır.

İkinci aşama ise 27 Eylül 2022 tarihinde 13:00-16:00'da Üniversitemiz ETÜTÖMER tabelasının da asılı olduğu İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi & Edebiyat Fakültesi'nde A8 dersliğinde yapılacaktır. Bina giriş saati 09:15-09:30 arasıdır.

Öğrenciler yanlarında şeffaf bir poşet içerisinde (etiketi sökülmüş) bir plastik şişede su, dezenfektan, kağıt mendil, kurşun ya da uçlu kalem, açaçak ve silgi bulundurabilir.

*İlk aşama; "Okuma-Anlama" ve "Dinleme" becerisini (Okuma Bölümü: 40-50 arası soru, cevaplama süresi: 75 dakika; Dinleme Bölümü: 30-40 arası soru, cevaplama süresi: 60 dakika)

*İkinci aşama ise "Yazma" ve "Konuşma" becerisini (Yazma Bölümü: 2 soru, cevaplama süresi: 60 dakika; Konuşma Bölümü: 8-10 arası soru, cevaplama süresi: 15 dakika) ölçer.

İlk aşamadan 100 üzerinden 50 puan alan öğrenciler ikinci aşamaya geçer.

Sınav değerlendirmesi yapılırken her bölümü 25 puandan oluşan 4 alandaki becerinin (Okuma- Anlama, Konuşma, Yazma, Dinleme) ortalaması alınır ve her bir beceri 100 tam puan üzerinden değerlendirilir.

Birinci aşama sonuçları 26 Eylül 2022 19:00'da, ikinci aşama sonuçları 27 Eylül 2022 19:00'da web sitemiz üzerinden ilan edilecektir. Web Site Linki: https://erzurum.edu.tr/fakulte/etu-tomer1/

*

NOT:  Bu sınava ETÜTÖMER'de öğrenim görmeyen ama dil seviyesini belgelemek isteyen adaylar da girebilir. Dışardan katılan öğrenciler için sınav ücreti 400 TL'dir. (Ödenen ücret hiçbir sebeple iade edilmez). ETÜTÖMER'de eğitim görecek aday öğrenciden ise ücret talep edilmemektedir.

NOT: (Türkçe Dil Yeterlilik Sınavına il dışından başvuru yapacak öğrenciler aşağıdaki belgeleri tarayarak ya da resimlerini çekerek tomer@erzurum.edu.tr adresine e-posta gönderebilirler.)

*

Öncelikle aşağıdaki linkte verilen başvuru formunu doldurunuz ve ekleriyle beraber Edebiyat Fakültesi Dekanlık biriminde ETÜTÖMER Memuru Serap SÜMBÜLLÜ'ye başvurunuz. (Başvuru Formu İçin Tıklayınız)

Ekleri:
1. Pasaport fotokopisi (Sınava girecek öğrencilerin yanlarında pasaportlarını ya da kimliklerini getirmeleri zorunludur.)

2. Sınav ücretinin ödendiğine dair banka dekontu (Ödemenin açıklamasında sınava girecek öğrencinin Adı-Soyadı ve TYS ücreti yazması gerekmektedir.)

*

SINAV ÜCRETİ İÇİN TÖMER HESAP NUMARASI:

BANKA ADI: Ziraat Bankası Erzurum Şubesi

IBAN NUMARASI: TR 98 0001 0001 1297 5956 5950 01