Bağlantılar
Genel Hesap Yönetimi

Bilgi Bankası - Destek Talebi

Lisanslı yazılımlar, kablosuz internet, kampüs dışı erişim gibi birçok konuda bilgi edinebilir, yardım talebinde bulunabilirsiniz.

Destek Sayfası

Erzurum Teknik Üniversitesi

ETÜ'de 15 Temmuz Paneli Düzenlendi

Erzurum Teknik Üniversitesi’nde (ETÜ) 15 Temmuz Demokrasi ve Millik Birlik Günü kapsamında “Darbeler Karşısında Tarihten Günümüze Milli İrade” paneli düzenlendi.

Prof. Dr. Muammer Yaylalı Konferans Salonunda düzenlenen panele ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Soysal, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kacıroğlu ile çok sayıda akademik ve idari personel katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından panelin açılış konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Naim Ürkmez, darbelerin dikkat çekilmesi gereken bir konu olduğunu ve 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişiminin de tarihin bir parçası haline geldiğini dile getirerek: “Bizlerin, yaşanan darbeleri doğru bir şekilde analiz etmesi gerekiyor ki gelecekte bu tip hadiselerle tekrar karşılaşmayalım. Dolayısıyla darbelerin mahiyetlerini çok iyi anlamamız gerekiyor. Bugün bunları anlamlandırmaya çalışmak adına geçmişten günümüze darbeleri analiz edeceğiz” dedi.

Meşru iktidarı meşru olmayan yollarla iktidardan uzaklaştırmak için bir araya gelen çeşitli güç odaklarından söz eden Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Uğur Akbulut, 1859 yılında Sultan Abdülmecit’i tahttan uzaklaştırmak için ulema, bürokrasi ve ordu iş birliği ile tasarlanan ve Kuleli Vakası olarak isimlendirilen hadise ile devletin içinde bulunduğu sosyal ve ekonomik durumu gerekçe göstererek silahlı kuvvetler liderliğinde 1876 yılında gerçekleştirilen darbeden ve 1913 yılında İttihat ve Terakki’nin iktidarı ele geçirdiği Babıali Baskını hakkında dinleyicilere bilgi verdi.

Türkiye’de Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliği ve Türk halkının destekleri ile kazanılan Kurtuluş Savaşı sonrası kurulan yeni devletin yönetim şekli hakkında konuşan Doç. Dr. M. Gökhan Polatoğlu ise 1921 Anayasası ile “Hakimiyet Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesi doğrultusunda çoğunlukçu demokrasi uygulamaları adına atılan adımlara değindi. Cumhuriyet Dönemi’nde çok partili siyasi hayata geçiş süreci ve bununla bağlantılı olarak 1946’da Demokrat Parti’nin kurulması sonrası yaşananlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Polatoğlu, Türk demokrasi tarihinin dönüm noktalarından biri olan 1960 darbesi ve etkileri ile 1980 darbesi ve sonrası yaşanan süreçleri anlattı.

Panelin kapanışını yapan Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Kacıroğlu, 15 Temmuz 2016’da yaşanan hain darbe girişimi karşısında milli iradenin tarihte görülmemiş bir şekilde tecelli ettiğini ifade ederek, Batılı devletlerin ve bazı Batılı medya kuruluşlarının bu olay karşısında gösterdikleri tavır hakkında değerlendirmede bulundu.

Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü 20.07.2022



   


ETÜ Asistan Snow