Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) bünyesinde kurulan Erzurum Şehir Arşivi’nin (ERŞA) açılışı Erzurum Kongresinin 103. yıl dönümünde düzenlenen törenle gerçekleştirildi.
Erzurum’un köklü tarihini ve zengin kültürel mirasını yansıtan; gazete, dergi, yıllık, fotoğraf, film ve arşiv belgeleri gibi yazılı ve görsel dokümanları bir araya getirip kalıcı bir değer ortaya koymak amacıyla kurulan ERŞA’nın açılış törenine ETÜ üst yönetiminin yanı sıra şehrin idari, askeri ve bürokrasi erkânı ile çok sayıda vatandaş katıldı.
Erzurum Kalesi’nin yanında yer alan ve Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2010 yılında korunması gereken taşınmaz kültür varlığı olarak tescil edilen Işıklılar Konağı’nda hizmete açılan ERŞA ziyaretçilerine; Erzurum’a ilişkin yaklaşık 80 farklı konuya ait gazete küpürü, Araştırmacı Yazar Naci Elmalı’ya ait Erzurum dergileri koleksiyonu, maket üstadı Doğan Hattatoğlu tarafından hazırlanan Osmanlı Dönemi Erzurum Şehir Maketi, şehrin tarihi dokusuyla iç içe dinlenme imkanı yakalayabileceği otantik dinlenme salonu ve hediyelik eşya satışı yapılan bir dükkan sunacak. Ayrıca belirli aralıklarla düzenlenecek tarih ve kültür sohbetlerine katılabilecek ziyaretçiler, metaverse deneyimi ile Osmanlı dönemindeki Erzurum’a sanal yolculuk yapabilecek.
Açılış töreninde konuşmalarını yapmak üzere kürsüye çıkan; Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altındağ, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Öz, Erzurum Büyük Şehir Belediyesi Başkan Vekili Fevzi Polat, Erzurum Valisi Okay Memiş ile Erzurum Milletvekilleri Selami Altınok ve Prof. Dr. Recep Akdağ ERŞA,’nın Erzurum için önemine vurgu yaptı.
Rektör Çakmak: “Tarih ile Teknolojiyi Buluşturduk”
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye çıkan ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ise, Erzurum Kongresinin 103. yıl dönümünde ERŞA’nın açılışını yapıyor olmaktan duydukları memnuniyeti dile getirerek sözlerine başladı. ERŞA’nın teknik bir üniversite olan ETÜ’de hayata geçirilmesinin tarih ile teknolojinin bir araya getirilmesine vesile olduğunu aktaran Rektör Çakmak: “ERŞA’nın teknolojiyle iç içe olmasının anlamı şu ki; ziyaretçiler şehrimizin 18. yüzyıldaki halini metaverse sanal turuyla gezme şansına sahip olabilecek. Ayrıca ziyaretçilerimiz, konağı ziyaret ettiğinde içeride bulunan her alanın büyük bir titizlikle hazırlandığını görecek. Özellikle ERŞA’nın kuruluşunda çok büyük emeği olan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve ekibi burada gece gündüz çalışarak Erzurum’un tarihine ışık tutacak çok güzel bir arşivi şehrimize kazandırdılar. Bu vesileyle ERŞA’nın şehrimize kazandırılmasında emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlarımıza gönülden teşekkür ediyor, şehrimiz için hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından program, ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Küçükuğurlu’nun konuklara konağı gezdirmesi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi vermesiyle sona erdi.
Kurumsal İletişim ve Tanıtım Direktörlüğü 23.07.2022