Erasmus + Programı kapsamında Öğrenci Staj Hareketliliği çerçevesinde Üniversitemizden 2024-1-TR01-KA131-HED-000196156 sözleşme numaralı “Autolia-Tech” isimli Erasmus Ulusal Hareketlilik Konsorsiyumu kapsamında staj hareketliliğine katılmak isteyen öğrencilerimize duyurulmak üzere hazırlanan ilan metni aşağıda bulunmaktadır.
BAŞVURU TAKVİMİ VE YÖNTEMİ
30/09/2024: Erasmus+ Staj Hareketliliği İlanı
30/09/2024: Başvuruların online olarak turnaportal.ua.gov.tr üzerinden alınması
21/10/2024: Başvuru için son tarih (23.59’a kadar)
26/10/2024: Yabancı Dil Tespit Sınavı (Sınav yeri ve saati Yabancı Diller Yüksekokulu anasayfasından sınav öncesinde duyurulacaktır. Yabancı Diller Yüksekokulu ana sayfasına erişmek için buraya tıklayın.)
28/10/2024: Kabul/Davet Mektubu yüklemek için son tarih
7/11/2024: Ön değerlendirme sonuçlarının ilanı
7/11/2024 – 11/11/2024: Feragat ve itiraz bildirim süresi (saat 17:00’a kadar)
15/11/2024: Nihai sonuçların İlanı (Sonuçlar turnaportal.ua.gov.tr adresinden ilan edilecektir).
Yararlanıcının tabiiyetine ilişkin şartın sağlanması esastır:
Kontenjan Sayısı: 2
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
Başka ülkelerin vatandaşı olmakla birlikte Türkiye’deki yükseköğretim kurumlarında kayıtlı öğrenci olmak
Bu şartı takiben aşağıdaki hususlar sağlanmalıdır.
1- Öğrencinin yükseköğretim kurumu bünyesinde örgün eğitim kademelerinin herhangi birinde (birinci, ikinci veya üçüncü kademe) bir yükseköğretim programına kayıtlı, tam zamanlı öğrenci olması ve Türkiye’de herhangi bir yükseköğretim kurumunda en az bir yarıyıl öğrenim görmüş olması gerekmektedir.
2- a-) Birinci kademe (lisans) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.20/4.00
b-) İkinci (yüksek lisans) ve üçüncü kademe (doktora) öğrencilerinin kümülatif akademik not ortalamasının en az 2.50/4.00
3- Mevcut öğrenim kademesi içerisinde daha önce faaliyetlerden yararlanmışsa, yeni faaliyetle beraber toplam sürenin 12 ayı geçilmeyecek olması.
4- Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği, Makine Mühendisliği ve Endüstri Mühendisliği bölümlerinden/anabilim dallarından birinde kayıtlı (aktif statüde) öğrenci olmak.
100’lük sistem kullanan kurumlarda asgari not ortalaması şartının sağlanıp sağlanmadığı Yükseköğretim Kurulu tarafından hazırlanan not dönüşüm çizelgesinde belirtilen karşılıklar kullanılarak tespit edilir.
Bir öğrencinin aynı öğrenim kademesi içerisinde (lisans, yüksek lisans, doktora), varsa Hayat boyu Öğrenme Programı döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süresi ile Erasmus+ döneminde yapılan öğrenci hareketliliği süreleri toplamı, toplamda 12 ayı geçemez. Hibe verilmese dahi aynı öğrenim kademesi içerisinde yapılan öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin toplam süresi 12 ayı geçemez.
Öğrenci mevcut öğrenim kademesindeki eğitimini tamamlayıp yeni bir öğrenim kademesine geçtiğinde (örneğin lisans eğitimi tamamlanıp yüksek lisans eğitimine başlandığında), yeni öğretim kademesinde tekrar en fazla 12 aya kadar hareketlilik gerçekleştirmesi mümkün olur. Böylelikle her bir öğrenim kademesinde en fazla 12 aya kadar olmak üzere, aynı kişinin en fazla 36 ay süreye kadar hareketlilik gerçekleştirmesi söz konusudur. Aynı kademede toplam 12 ayı aşan faaliyet süresi için hibe ödenmez.
Mezuniyet sonrası staj hareketliliği, mezuniyet tarihinden itibaren 12 ay içinde tamamlanmış olmalıdır. Mezuniyet sonrası staj süresi ile öğrencinin aynı kademede gerçekleştirdiği hareketlilik süresi toplamı 12 ayı geçmemelidir.
Öğrenci seçimi, ilan edilen değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanları dikkate alınarak, en yüksek puanı alan öğrencilerin Erasmus+ öğrencisi olarak belirlenmesi suretiyle gerçekleştirilir. En yüksek puanı alan öğrenciler bütçe kontenjanı dâhilinde seçilir. 2024-2025 akademik yılı staj hareketliliği başvurularını değerlendirmede kullanılacak değerlendirme ölçütleri ve ağırlıklı puanlar şunlardır:
Ölçüt |
Ağırlıklı Puan |
Akademik başarı düzeyi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Dil seviyesi |
%50 (toplam 100 puan üzerinden) |
Şehit ve gazi çocuklarına |
+15 puan* |
Engelli öğrencilere (engelliliğin belgelenmesi kaydıyla) |
+10 puan** |
2828 Sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere |
+10 puan*** |
Kendileri veya 1. Derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar |
+10 puan**** |
Başvuru esnasında staj yeri kabul mektubu sunma |
+ 10 puan |
Dijital becerileri geliştirmeye yönelik stajlar (DOTs) önceliklendirilir. |
+5 puan ***** |
Aynı proje türü kapsamında daha önce yararlanma (hibeli veya hibesiz) |
-10 puan |
Vatandaşı olunan ülkede hareketliliğe katılma |
-10 puan |
Hareketliliğe seçildiği halde süresinde feragat bildiriminde bulunmaksızın hareketliliğe katılmama |
-10 puan |
İki hareketlilik türüne birden aynı anda başvurma (öğrencinin tercih ettiği hareketlilik türüne azaltma uygulanır) |
-10 puan |
Hareketliliğe seçilen öğrenciler için: Yükseköğretim kurumu tarafından hareketlilikle ilgili olarak düzenlenen toplantılara/eğitimlere mazeretsiz katılmama (öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) |
-5 puan |
Dil sınavına gireceğini beyan edip mazeretsiz girmeme ( öğrencinin Erasmus’a tekrar başvurması halinde uygulanır) |
-5 puan |
*Muharip gaziler ve bunların eş ve çocukları ile harp şehitlerinin eş ve çocuklarının yanı sıra 12/4/1991 tarih ve 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 21. Maddesine göre “kamu görevlilerinden yurtiçinde ve yurtdışında görevlerini ifa ederlerken veya sıfatları kalkmış olsa bile bu görevlerini yapmalarından dolayı terör eylemlerine muhatap olarak yaralanan, engelli hâle gelen, ölen veya öldürülenler ”in eş ve çocukları ile 23 Temmuz 2016 tarih ve 667 sayılı KHK’nin 7. Maddesi uyarınca, 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemi ile bu eylemin devamı niteliğindeki eylemler sebebiyle hayatını kaybedenlerin eş ve çocukları veya malul olan siviller ile bu kişilerin eş ve çocukları Erasmus+ öğrenci hareketliliğine başvurmaları halinde önceliklendirilir.
** Önceliklendirme için öğrencinin 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelikte yer alan Engellilik Sağlık Kurulu raporunu ibraz etmesi gerekir.
*** Önceliklendirme için öğrencinin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan hakkında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olduğuna dair yazıyı ibraz etmesi gerekir.
**** Tek sefere mahsus olarak uygulanır. Seçildiği takdirde öğrencinin sonraki başvurularında uygulanmaz. Ek puan, öğrenci seçilmediği takdirde sonraki başvurularında da uygulanmaya devam olunur.
***** Aşağıdaki faaliyetlerden biri ya da birkaçını deneyimleyen stajlar bu kapsamda sayılır: dijital pazarlama (örn. sosyal medya yönetimi, web analitiği), dijital grafik, mekanik ve mimari tasarım; uygulama, yazılım ve kod ya da web sitesi geliştirme; bilişim sistem ve ağlarının kurulumu, bakımı ve yönetimi, siber güvenlik, veri analitiği, veri madenciliği ve görselleştirmesi; programlama, robotik ve yapay zekâ eğitimleri. Genel müşteri hizmetleri, talep oluşturma, veri girişi ya da rutin ofis görevleri bu kapsamda sayılmaz.
Aynı öğrenim kademesi içerisinde daha önceki bir seçim döneminde seçilmiş, fakat mücbir bir sebebe dayanmaksızın, faaliyetini gerçekleştirmemiş öğrenciler için, hak kazanmış olunmasına rağmen, faaliyetin gerçekleştirilmediği her faaliyet için “-10 puan” azaltma uygulanır. Yükseköğretim kurumunun vazgeçişleri öngörerek öğrencilere vazgeçtiklerini bildirmeleri için bir süre tanımaları ve öğrencilerin bu süre içerisinde vazgeçtiklerini bildirmeleri halinde puan azaltma uygulanmaz.
Yükseköğretim kurumunun öğrenim ve staj hareketliliği seçimlerini aynı başvuru ve değerlendirme süreci içerisinde gerçekleştirmesi halinde; daha önce hareketlilikten faydalanmayan bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, “-10 puan” azaltmanın hangi faaliyette uygulanacağı öğrencinin tercihine bırakılır. Bu durumda öğrenciden hangi faaliyette azaltma uygulanmasını tercih ettiğine yönelik bir dilekçe alınır. Daha önce hareketlilikten faydalanmış bir öğrencinin hem öğrenim, hem staj faaliyetine aynı zamanda başvurması durumunda, daha önce faydalandığı hareketlilik türünden “-10” puan, başvurduğu ikinci hareketlilik türünden ise “-10” puan eksiltme uygulanır.
Eksiltmeler öğrencinin toplam puanı üzerinden yapılır.
Çift anadalda öğrenim gören öğrenciler aynı başvuru döneminde sadece bir anadaldan hareketliliğe başvurabilirler.
Öğrencilerin puan sıralaması, bölüm veya fakültelere ayrılan kontenjanlara göre ilgili bölüm/fakülte içerisinde yapılır.
Avrupa Komisyonu tarafından belirlenen asgarî ve azamî süreler:
- Staj hareketliliğinde asgarî süre 2 tam ay, azamî süre 12 tam aydır.
- Faaliyet süresinin kesintisiz gerçekleştirilmesi gerekir.
- Mücbir sebeplerle faaliyete ara verilmesi halinde, mücbir sebebin belgelendirilebilmesi şartıyla, asgari sürenin tamamlanamadığı faaliyetler kabul edilir ve kalınan süre karşılığı hibe verilir. Bir olay ya da durum, mücbir sebep sayılmadan önce Merkez ile iletişime geçilmelidir.
- Mücbir sebepler dışında asgari süre tamamlanmadan öğrencilerin geri dönmesi halinde, faaliyet geçersiz sayılır ve hibe ödenmez.
HİBELER:
Öğrenci hareketliliği faaliyetlerinin gerçekleştirilebileceği ülkeler hayat standardı düzeylerine göre 3 gruba ayrılmış ve ülke grupları için aylık öğrenim ve staj hibeleri belirlenmiştir. Ülke grupları ve bu ülkelere gidecek öğrencilere verilecek aylık hibe miktarları aşağıdaki tabloda yer almaktadır:
Ülke grupları |
Misafir Olunacak Ülke |
Aylık Hibe Staj (Avro) |
1. ve 2. Grup Ülkeler |
Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İtalya, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan |
750 |
3. Grup Ülkeler |
Bulgaristan, Hırvatistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Polonya, Romanya, Sırbistan |
600 |
Seyahat Desteği Hesaplamaları
Öğrencilerin seyahat masraflarına katkı sağlamak amacıyla, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mesafe hesaplayıcısı (http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/tools/distance_en.htm) aracılığı ile hareketliliğin başlangıç noktası ve faaliyetin gerçekleştiği yer arasındaki km değeri tespit edilmeli ve aşağıdaki tablo kullanılarak seyahat hibesi hesaplanmalıdır. Mesafe bandı hesaplayıcısında çıkan kilometrenin aşağıdaki tablodaki hibe karşılığı gidiş-dönüş rakamı olup, söz konusu miktar ikiyle çarpılmaz.
-Staj Hareketliliği kapsamında yalnızca 2 aylık hibe desteğini verilmektedir.
-Ödemeler, toplam hibenin %70’i gitmeden önce, %30’u dönünce olmak üzere iki taksitte yapılır.
Seyahat Mesafesi |
Standart Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
Yeşil Seyahat Hibe Tutarı (Avro) |
10-99 KM arası |
28 |
56 |
100- 499 KM arası |
211 |
285 |
500- 1999 KM arası |
309 |
417 |
2000- 2999 KM arası |
395 |
535 |
3000- 3999 KM arası |
580 |
785 |
4000- 7999 KM arası |
1188 |
1188 |
8000 KM ve üzeri |
1735 |
1735 |
- Yeşil seyahat hibesi tahsisi:
Yeşil seyahat; seyahatin düşük karbon salımlı toplu ulaşım araçlarının kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Otobüs, tren, paylaşımlı otomobil kullanımı yeşil seyahat kapsamında yer alır. Yeşil seyahat desteği alınabilmesi için gidişte ve dönüşte yeşil seyahat kullanılması ve seyahatin tamamının yarısından fazlasının yeşil araçlar kullanılarak yapılması gerekmektedir.
Yeşil seyahatten faydalanmak isteyen katılımcı hareketlilik sözleşmesi imzalanmadan önce talebini koordinatörlüğe iletmeli ve gidiş-dönüş biletlerini ibraz etmesi gerekmektedir.
- Ek Hibe:
İmkânları kısıtlı olan katılımcılara, hak ettikleri hibeye ek olarak İlave Hibe Desteği sağlanacaktır. Söz konusu hibenin verilebilmesi için, imkânları kısıtlı katılımcı, ekonomik ve sosyal açıdan imkânları kısıtlı olan ve aşağıdaki alt kategorilere uyan birey olarak tanımlanmıştır.
1) 2828 sayılı kanuna tabi olanlar (Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından haklarında 2828 sayılı Kanun uyarınca koruma, bakım veya barınma kararı olanlar)
2) 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu Kapsamında haklarında korunma, bakım veya barınma kararı alınmış öğrencilere
3) Yetim/ölüm aylığı bağlananlar
4) Şehit/gazi eş ve çocukları ile gazilerin kendileri*
5) Kendisine veya ailesine muhtaçlık aylığı bağlananlar (öğrencinin kendisine, anne babasına veya vasisine Belediyelerden, kamu kurum ve kuruluşlarından (Bakanlıklar, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kızılay, AFAD gibi kurumlardan) Erasmus başvurusunu yaptığı esnada maddi destek aldığını kanıtlayan bir belge ibraz edilmesi yeterlidir.)
6) Engelliler **
7) 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz Ve Kimsesiz Türk Vatandaşları ile Engelli ve Muhtaç Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında 01.07.1976 tarih ve 2022 sayılı Kanun kapsamında ebeveynlerinden biri veya vasisi engelli veya muhtaç aylığı alanlar.
8) Kendileri veya 1. derece yakınları AFAD’dan afetzede yardımı alanlar.***
Kredi ve Yurtlar Kurumu bursları ve benzeri burslar, başarı bursu niteliğindeki diğer hibe, yardım ve burslar, tek seferlik yardımlar söz konusu maddi yardım kapsamında kabul edilmez.
İÇERME DESTEĞİ (INCLUSION SUPPORT)
Erasmus+ Programı, imkânı kısıtlı katılımcıların programa katılımını teşvik etmektedir. İmkânı kısıtlı olan kişi, ek finansal destek olmadığı takdirde kişisel fiziksel durumu, zihinsel durumu veya sağlık durumu, projeye/hareketlilik faaliyetine katılmasına izin vermeyen potansiyel katılımcıdır. İçerme desteğine gereksinim duyan öğrenci ve personele ilave hibe verilebilmesi için yararlanıcı yükseköğretim kurumu/konsorsiyum koordinatörüne hareketliliğe başlamadan önce başvurması gerekmektedir.
BAŞVURU AŞAMASINDA İSTENEN BELGELER
1. Online Başvuru – https://turnaportal.ua.gov.tr/ sistemi üzerinde yapılacaktır.
2. Öğrenci Staj yapacak yeri (Özel şirket, kamu kuruluşu, dernek…) davet/kabul mektubu. Davet/Kabul Mektubu Erasmus+ bölüm koordinatörü onaylı (imza-kaşe) olup, kontrol formu ile birlikte 28/10/2024 tarihine kadar sisteme (https://turnaportal.ua.gov.tr/) yüklenmelidir.
3. Not Dökümü (e-imzalı güncel veya e-devletten alınmış Transkript),
4. Kimlik fotokopisi
5. Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından düzenlenecek Yabancı Dil Sınavı, 26/10/2024 tarihinde yapılacaktır. Daha fazla bilgi için tıklayınız. Tüm başvuru sahiplerinin bu sınava girmesi zorunludur.
Öğrenci seçiminde asgari yabancı dil notu: 55
Kabul Mektubu Nasıl Olmalı: Davet Mektubu örneği için Dış İlişkiler ana sayfasında bulunan “Staj Hareketliliği Formlar” sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
https://erzurum.edu.tr/Content/etugeneldosyalar/18146e46-620c-4097-8e6a-c879000f9762.docx
ÖNEMLİ NOT: Projemiz “Otomotiv” alanında iş birliğini ve iş deneyimi kazanmayı amaçladığından, karşı kurumdan alınacak kabul mektubunda yer alan faaliyetlerin projenin amacına yönelik olması gerekmektedir.
Kabul Mektubu Kontrol Formu: Kontrol formu için Dış İlişkiler ana sayfasında bulunan “Staj Hareketliliği Formlar” sekmesini ziyaret edebilirsiniz.
https://erzurum.edu.tr/Content/etugeneldosyalar/3618e771-0166-4a2b-853e-f6c61c202329.docx
ÖNEMLİ NOT:
Tüm belge ve bilgiler eksiksiz olarak Online Başvuru Sistemine yüklenecektir (turnaportal.ua.gov.tr).
Üniversitemizde bu proje özelinde toplam 2 Öğrenci seçilecektir.
Başvuru esnasında problem yaşayan adaylar aşağıda yer alan "Başvuru Kılavuzu" ndan faydalanabilirler.
Başvuru sayfasında "Eğitim Bilgileri" sekmesini güncellediğinizde, verilerin sisteme işlenmesi için belli bir süre beklemeniz gerekebilir.