KURTULUŞUNUN 100. YILINDA ERZURUM SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZDE BAŞLADI

KURTULUŞUNUN  100. YILINDA ERZURUM SEMPOZYUMU ÜNİVERSİTEMİZDE BAŞLADI

Erzurum’un kurtuluşunun yıl dönümü etkinlikleri kapsamında tertiplenen Osmanlı Hakimiyetinin 500. ve Kurtuluşun 100. Yılında Uluslararası Erzurum Sempozyumu üniversitemizde başladı.

12 Mart Pazartesi günü Erzurum Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler ve Edebiyat Fakültesi binası konferans salonunda başlayan programa Erzurum Valisi Seyfettin AZİZOĞLU, Erzurum Adalet ve Kalkınma Partisi Millet vekilleri Zehra TAŞKESENLİOĞLU ve Mustafa ILICALI, 9. Kolordu Komutanı Korg. Uğur TARÇIN, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet SEKMEN, Jandarma Bölge Komutanı Tümg. Güray ALPAR, İl Jandarma Komutanı J. Albay Bekir UZUN, Cumhuriyet Başsavcısı Halil İNAL ve Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal BİNGÜL, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer YAYLALI, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI ve İl Emniyet Müdürü Mehmet ASLAN’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen, öğrenci ve misafir katıldı.

Saygı duruşu ve bugün kabulünün 97. yıldönümünü kutladığımız İstiklal marşımızın okunmasıyla başlayan programda sempozyum Düzenleme Kurulu adına Erzurum Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat KÜÇÜKUĞURLU açılış konuşmasını yaptı.  Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ÇOMAKLI, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer YAYLALI, Türk Tarih Kurumu Başkanı Adına Prof. Dr. Mehmet Ali ÇAKMAK ve Erzurum Valisi Seyfettin AZİZOĞLU’nun açılış selamlamalarının ardından Osmanlı Hakimiyetinin 500. ve Kurtuluşun 100. Yılında Uluslararası Erzurum Sempozyumunun ilk oturumuna geçildi.

Oturum Başkanlığını Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem ATNUR’un yaptığı sempozyuma Azerbaycan Milli İlimler Akademisinden Prof. Dr. Musa KASIMLI, Rusya Bilimler Akademisinden Prof. Dr. Dmitry VASİLYEV ve Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk SELVİ konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar Rusya generallerinin raporlarına göre işgal altındaki Türk topraklarında durum, Rus makamlarınca yayınlanan Kars Gazetesinde Erzurum ve Rus işgalinden kurtuluşu günlerinde Erzurum’un sosyo-ekonomik durumu hakkında bilgiler aktardılar.

Konuşmacılara katılım belgelerinin takdiminin ardından açılış programı sona erdi. Sempozyum, 13 Mart Salı gününe kadar dünya ve ülkemiz üniversitelerinden gelen birçok bilim adamının oturumlarıyla devam edecek.