Anayasa Mahkemesi İptal Kararı

Anayasa Mahkemesi'nin 20.9.2022 tarih ve 31959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 8.9.2022 T., 2022/54 E. ve 2022/99 K. sayılı Kararı ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 54. maddesinin (a) bendinin “ Yükseköğretim kurumları içinde veya dışında yükseköğretim öğrenciliği sıfatına, onur ve şerefine aykırı harekette bulunan, öğrenme ve öğretme hürriyetini, doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kısıtlayan kurumların sükûn, huzur ve çalışma düzenini bozan, boykot, işgal ve engelleme gibi eylemlere katılan, bunları teşvik ve tahrik eden, yükseköğretim mensuplarının şeref ve haysiyetine veya şahıslarına tecavüz eden veya saygı dışı davranışlarda bulunan ve anarşik veya ideolojik olaylara katılan veya bu olayları tahrik ve teşvik eden öğrencilere; eylem başka bir suçu oluştursa bile ayrıca uyarma, kınama, bir haftadan bir aya kadar veya bir veya iki yarıyıl için kurumdan uzaklaştırma veya yükseköğretim kurumundan çıkarma cezaları verilir” Anayasa’ya aykırı olduğuna ve iptaline karar verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi'nin 20.9.2022 tarih ve 31959 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan, 8.9.2022 T., 2022/54 E. ve 2022/99 K. sayılı Kararı ile 2547 sayılı Kanun’un 65. Maddesinin (a) fıkrasının (9) numaralı alt bendinde yer alan “…ile öğrencilerin…” ibaresi “…disiplin işlemleri…” ve “…ile ilgili hususlar…” ibareleri yönünden iptal kararı verilmiştir. Bu Kararın Resmî Gazete’de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğe gireceği hüküm altına alınmıştır.