2B Tabakalardan Oluşan Fotodedektör Üretmek Üzere Hazırlanan Projemiz TÜBİTAK Tarafından Destek Almaya Hak Kazandı

Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Çağlar DUMAN tarafından iki boyutlu (2B) tabakalardan oluşan ve fotodedektör üretmek amacıyla hazırlanan proje, TÜBİTAK 1001 Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Son on yılda, 2B malzemelerin kullanıldığı fotodedektörler, oda sıcaklığında, geniş bant aralıklı, yüksek hızlı, hassas algılama ve esneklik potansiyeli açısından ilgi çekici bir konu olmuştur ve yoğun şekilde araştırılmaktadır. 2B malzemeler ve bunların uygulamaları henüz dünya çapında gelişme aşamasında ve yaygın kullanımı söz konusu değil. Ancak bu fonksiyonel malzemelerin yüksek performansları göz önüne alındığında endüstriyelleşebilmelerinin günlük hayatımızdaki teknolojik cihazlar için dönüm noktası olacağı düşünülmektedir. Yapılacak çalışma ile bu teknolojilerin geliştirilmesine katkı sunulması hedeflenmektedir."