YÜKSEKÖĞRETİMDE ARAŞTIRMA YÖNETİMİ PANELİNE KATILDIK

Rektörümüz Prof. Dr. Muammer YAYLALI, YÖK ve TÜBİTAK himayesinde İstanbul Üniversitesinde gerçekleştirilen "YÜKSEKÖĞRETİMDE ARAŞTIRMA YÖNETİMİ: Gelişmeler, Güçlükler ve Fırsatlar" isimli panele katıldı.

Toplantıda YÖK Başkan Vekili Hasan Mandal, Üniversitelerin kamu kaynaklarının kullanılması noktasında rekabet etmek zorunda kaldığını, bundan sonraki süreçte üniversitelerin misyon farklılaşmasıyla değer üretebileceğini ve uluslararasılaşma avantajı elde edeceğini ifade etti. Ülke olarak sağlık ve tıp alanlarında yayın sıralamasında dünyada önemli bir yerde olmamıza rağmen yüksek teknoloji üretimine temel oluşturacak mühendislik ve temel bilimler alanlarında yeteri derecede iyi olmadığımızı sağlıklı bir yükseköğretim ve araştırma ekosisteminde bu alanların birlikte gelişmesi gerektiğinin altını çizdi.

TÜBİTAK Başkan yardımcısı Prof. Dr. Erol Arcaklıoğlu ise üniversitelerin araştırmaya yaptıkları yatırımları ölçmek için “etki değerlendirme” sistemi oluşturmaları gerektiğini belirtti. Her yıl yayınlanan Girişimci Üniversite endeksi ile üniversitelerin araştırma potansiyelinin, yenilikçi yönlerinin ve üniversite ile bulunduğu ilin sanayisinin etkileşiminin değerlendirildiği bir ölçek olduğunu, bu endeksin üniversitenin eğitim-öğretim performansı hakkında bilgi vermeyeceğini ifade etti.

Toplantı sonrasında üniversite rektör ve rektör yardımcılarının biraraya geldiği yemekli toplantıda üniversitelerin araştırmaya yönelik faaliyetleri ve uygulamaları hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Rektörümüz Prof. Dr. Muammer Yaylalı, Erzurum Teknik Üniversitesinin araştırma vizyonu ve araştırma faaliyetlerinin koordinasyonunun sağlanacağı Proje Koordinasyon Uygulama Araştırma Merkezi ve Yüksek Teknoloji Uygulama Araştırma Merkezi hakkında bilgi verdi.