REKTÖRÜMÜZ PROF. DR. MUAMMER YAYLALI'NIN "12 MART ERZURUM'UN DÜŞMAN İŞGALİNDEN" KURTULUŞ MESAJI

Büyük millet olmak, tarihten gelen zaferlerini bulunduğu coğrafya üzerine eğitim, bilim, kültür, sanat ve medeniyet ana unsurlarıyla işlemekle mümkündür. Şanlı tarihimiz boyunca sayısız zafere imza atmış büyük bir medeniyet olan milletimiz şüphesiz ki bundan sonra da bu uğurda mücadele verecek ve muzaffer olacaktır.

"Ekmeksiz yaşanır, vatansız yaşanmaz" ilkesiyle yaşayan ve bu yaşamın ana kaynağı olarak bağımsızlığını gören milletimiz tarihin kendine yüklediği sorumluluğu çok defa yerine getirmiştir. 12 Mart 1918 tarihinde düşman işgalinden kurtulan güzide şehrimiz Erzurum bunun en güzel örneklerinden biridir.

12 Mart yalnız ilimiz Erzurum için değil, insanlık için de oldukça önemli bir gündür. Sayısız çile ve zulümle yakılıp harap edilen bir medeniyet şehrinin kurtuluşu, insanlık tarihine büyük harflerle yazılan bir zaferin alfabesidir. Kıt imkanlarla yazılan bu şanlı destan, yurdumuzun dört bir yanında bağımsızlık meşalesi olması hasebiyle de önem taşımaktadır.

Bunun yanı sıra, 12 Mart 1921'de kabul edilen İstiklal Marşımızda geçen "Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Al Sancak" ibaresi şanlı bayrağımızın ilelebet dalgalanacağını açıkça ifade etmektedir. Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy, "Arkadaş! Yurduma Alçakları Uğratma Sakın" derken, bizlere bir bağlamda yeni misyonlar da yüklemiştir. Bizlere düşen vazife yurdumuzu her türlü dahili ve harici alçaklara karşı muhafaza etmektir.

Mehmet Akif'in "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın" sözünün ardındaki gerçek, hiç şüphesiz gerek ilimizde gerekse tüm yurtta kurtuluş hasıl olana kadar çekilen acı ve ödenen bedellerdir.

12 Mart Erzurum ilimizin kurtuluşu ve İstiklal Marşımızın kabulünü yürekten kutluyor; Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy'u ve bu güzel yurdu bizlere emanet eden aziz şehitlerimizi bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

Prof. Dr. Muammer YAYLALI

Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü